Voor- en nadelen van werken als ZZP’er

Het werken als ZZP’er heeft (net als elke vorm van arbeid) voor- en nadelen. Hier zullen kort de belangrijkste argumenten van voorstanders van werken laptop-1149412_960_720als ZZP’er en de belangrijkste argumenten van tegenstanders van werken als ZZP’er behandeld worden.

Veel mensen die zelf als ZZP’er werken zijn daar ooit mee begonnen omdat je als ZZP’er meer vrijheid hebt dan in loondienst. Je bepaalt zelf je werktijden, je arbeidsvoorwaarden, wanneer je op vakantie gaat je lunchtijden enzovoorts. Voor veel mensen die de sleur van een vaste baan met vaste tijden en arbeidsvoorwaarden niet meer zien zitten is het werken als ZZP’er daarom een aantrekkelijke optie.

Hier staat wel tegenover dat je als ZZP’er minder zekerheid geniet, zowel financieel als sociaal. Ten eerste ben je volledig van jezelf afhankelijk voor je loon: als je een maand je werk niet goed doet, of je werkt minder dan normaal, kan dat zomaar betekenen dat je die maand een stuk minder verdient. Dit maakt het ook moeilijker om je uitgavenpatroon af te stemmen op je salaris, en om te sparen voor bijvoorbeeld een vakantie, of in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Sociaal biedt het werken als ZZP’er ook minder zekerheid: je weet nooit wie je nieuwe opdrachtgever/klant wordt, en daarom is het werken als ZZP’er zowel spannend en afwisselend als (voor sommigen) beangstigend.

Wat financiën betreft: belastingtechnisch kan het ook erg lastig zijn om als ZZP’er aan de slag te gaan. Er is veel gebeurd de laatste tijd in de belastingregeling omtrent ZZP’ers, maar velen schrikken toch van het administratieve gedoe rondom het beginnen als ZZP’er.

Toch is het grootste voordeel voor veel mensen iets wat zich niet in geld laat uitdrukken: de kans om je eigen bedrijf of handel te beginnen. Waar je in een vaste baan meestal niet de kans krijgt om je eigen ideeën op de markt te zetten, kan dat als ZZP’er heel goed, en daarom is deze werkvorm dan ook erg geschikt voor creatievelingen.