Hoe begin je als ZZP’er?

Hoe aantrekkelijk mensen het idee van werken als ZZP’er vinden blijkt wel uit de gigantische groei van het aantal zelfstandige ondernemers die de afgelopen jaren de Nederlandse markt zijn opgegaan: van burgertenten en koffiebars tot kunstenaars en advocaten, in principe kun je in elke sector voor jezelf aan de slag gaan.thefaulknerportable Maar deze grote stap neem je niet zomaar, en er zijn dan ook een aantal zaken die je het best kunt voorbereiden voordat je als ZZP’er gaat werken.

Allereerst is het aan te raden een spaarpotje aan te leggen zolang je nog de financiële zekerheid van een vaste baan geniet. Hiermee kun je je eerste investeringen in je eigen onderneming doen, en, niet onbelangrijk, heb je een reserve voor als de zaken toch niet meteen zo goed lopen als je had gehoopt. Hoe groot deze spaarpot is moet je zelf weten, maar aan te raden valt wel dat je er een maand van rond zou kunnen komen bij nul inkomen, op zijn minst.

Ten tweede: maak een plan van aanpak. Het is erg verleidelijk om zomaar je baan op te zeggen en dan verder te zien, maar een goede ZZP’er heeft een plan voordat hij begint. Dit kan zijn dat je weet welke vergunningen je moet aanvragen voor je burgertent, of doorhebt wat voor ontwikkelingen er gaande zijn op de markt voor koffiezaakjes: je plan verschilt afhankelijk van wat je wilt doen als ZZP’er. Denk er in ieder geval over na, en zet je plan op papier. Dit maakt het concreet en duidelijk voor jezelf.

Ten slotte: bereid jezelf voor of minder vaste werktijden en vast inkomen. Dit is vooral een geestelijke stap, maar dit kan voor mensen erg lastig blijken. Je leven wordt als ZZP’er minder regelmatig, met alle vrijheid van dien, maar ook met alle moeilijkheden van dien. Ga bij jezelf ten rade of je hier klaar voor bent.