Belangrijke vereisten om aan de slag te kunnen als ZZP’er

Er zijn geen formele vereisten voor het werken als ZZP’er: er bestaat geen examen, het is geen officieel beschermde titel en er bestaat geen opleiding voor. Toch bestaan er wel zeker ‘eisen’ waaraan een goede ZZP’er voldoet. Hoewel je niet kan spreken van ‘de’ ZZP’er, bestaan er zeker wel overeenkomsten tussen de meeste mensen die werkzaam zijn als ZZP’er, hoezeer ze ook op heimages-22t eerste gezicht lijken te verschillen. Hier zullen kort de belangrijkste kwaliteiten van goede ZZP’ers behandeld worden.

Allereerst zijn goede ZZP’ers erg flexibel. Aangezien je als ZZP’er geen vaste werktijden of vaste opdrachtgevers/klanten hebt, is het van groot belang om om te kunnen gaan met veranderingen. Dit geldt ook voor flexibiliteit in je financiële situatie: als je erg gehecht bent aan exact hetzelfde inkomen elke maand, is het werken als ZZP’er voor jou misschien minder geschikt. Een goede ZZP’er weet dat zijn inkomen afhankelijk is van hoeveel hij werkt en hoe goed zijn werk is, wat per maand kan verschillen. Een goed ZZP’er kan hierop inspelen door zijn uitgavenpatroon makkelijk aan te passen.

Ten tweede zijn goede ZZP’ers creatief. Door de vrijheid van je werksituatie is werken als ZZP’er erg onvoorspelbaar, waardoor creativiteit een must is. Je kunt inspelen op veranderingen, zowel in de markt als sociaal, en door creatief om te gaan met de aanvankelijk gelimiteerde middelen die je hebt kun je als ZZP’er goed slagen. Dit is dan ook de reden dat veel creatievelingen werken als ZZP’er: ze kunnen creatieve oplossingen bedenken voor moeilijke, onverwachte situaties.

Ten slotte kennen goede ZZP’ers hun eigen krachten, en nog belangrijker: zwakheden. Als eenmansonderneming kun je nou eenmaal niet alle grote ideeën die je hebt realiseren. Het is natuurlijk altijd goed om groot te dromen, maar wees je bewust van alle mogelijkheden en beperkingen die je hebt. Probeer rustig aan te beginnen en langzaam te groeien, in plaats van meteen proberen de nieuwe grootste speler in jouw niche te worden.